Gezien de energie die ik nodig heb, ga ik uit van 62,5m2 PV panelen (5000Kwh). Tijdens mijn zoektocht werd ik gewezen op PV(T) panelen. Deze panelen zijn er in twee soorten. PV(T) collectoren die warm water kunnen leveren van 90oC en PV(T) panelen die warm water kunnen leveren van 50oC. De PV(T) panelen hebben als voordeel dat ze gekoeld worden door het water zodat de PV panelen meer elektriciteit opleveren. De energie van de PV(T) panelen zou ideaal zijn om te dienen als bron voor een warmtepomp. Ik dacht aan een dak met alleen PV panelen en geen water collectoren. Door de ontdekking van deze panelen zie ik grote mogelijkheden. Ik denk dat deze panelen ook in het voor en naseizoen meer energie kunnen leveren aan de warmtepomp dan de aardbron van de warmtepomp. Als je kan beginnen met een brontemperatuur van 20 a 25oC is voordeliger dan heb je meer voordeel dan een brontemparatuur van 5 a 12oC. De COP van de warmtepomp kan zo behoorlijk verbeterd worden. De warmtepompen werken echter met brontemperaturen van -5 t/m 25oC. Ik zou graag een warmtepomp hebben die kan werken met brontemperaturen van 5oC t/m 50oC. Weer een uitdaging om met een warmtepomp fabrikant en installateur uit te zoeken. Als het geheel gecombineerd wordt met een opslagvat van ongeveer 2 cub dan kan ik zelfs een paar koude dagen overbruggen en heb ik de aard bron alleen nodig bij langere koude perioden. Er is een test geweest van ECN die met deze panelen weer warmte pompte in de aarde. Uiteindelijk bleek dat het gehele systeem maar een verbetering van 2% opleverde. Dus dit is geen optie. Te lezen op http://www.ecn.nl/docs/library/report/2003/c03103.pdf . Informatie van PVT panelen te lezen op http://www.pvtwins.nl/
Dus genoeg uitdagingen en kansen om samen met een leverancier uit te proberen en te testen.
4-9-2007 Inmiddels meer berekeningen en inzichten. Een collector voor de verwarming van het warm water is zeer rendabel dus 6 a 10m2 komt er op het dak. Omdat warmtepompen moeite hebben met een bron warmer dan 25oC is dit niet zo’n rendabele oplossing. PVT in combinatie met opslag is kostbaar en niet rendabel. Of we toch een (gelaagde) opslag gaan toepassen moet overlegd worden met de deelnemers.
Inmiddels zijn er wel leuke ontwikkelingen bij twee leveranciers die mogelijk in het project mee willen participeren. Ontwikkelingen op het gebied van PV panelen en omvormers voor de PV panelen. Mogelijk kan ik daar binnenkort meer over vertellen.
2-12-2007 We gaan vermoedelijk toch voor een concept dat we de zonnecollectoren als bron gaan gebruiken voor de warmtepomp. Een energiemananger termisch wordt dan wel erg belangrijk.
Recente reacties