Aardpijp

In deze woning is gekozen om gebruik te maken van een aardpijp (aardwarmtewisselaar). Een aardpijp is een pijp, 30 tot 50 meter lang, met een diameter van ongeveer 20 cm die tussen de 1,5 meter en 3 meter diep in de grond is ingegraven. Door deze pijp zuigt de warmte terugwinunit de buitenlucht aan. In de winter wordt de buitenlucht voorverwarmd in de aarde en in de zomer gekoeld. De grondtemperatuur is constant ongeveer 12 graden Celsius. Je kan de aardpijp gebruiken als de buitentemperatuur onder de 12 graden Celsius komt of boven de 16 graden Celcius. De aardpijp wordt gedeeltelijk uitgeschakeld (50%) bij temperaturen boven de 12 graden en onder de 16 graden, dan wordt 50% van de lucht aan de noodzijde aangezogen. 50% blijft door de aardpijp gaan om condens en schimmels in de aardpijp te voorkomen. Ik zou adviseren om de omschakeling niet meer te realiseren omdat de extra benodigde energie om door de 50 meter pijp aan te zuigen maar 2% van de 27 Watt (WTW) bedraagt.
Het rendement van de aardpijp zal afhangen van de soort grond waar hij in geplaatst is, de hoeveelheid lucht die er door gaat stromen en of de aardpijp in het grondwater zit. De aardpijp moet met afschot ingegraven worden. In de zomer kan er namelijk condens ontstaan in de aardpijp. Het laagste punt van de aardpijp moet voorzien worden van een condensput. Voor het beste rendement is het handig als de aardpijp dwars onder de woning loopt. Verder kan bij een klein terrein de pijp om de woning gelegd worden en bij een groot terrein kan je hem een stuk verderop uit de grond laten komen. Let op dat je frisse lucht aanzuigt op de aanzuigplek en niet b.v. de openhaard lucht van de buren. Het ingraven kan een hele klus zijn; zie de foto’s bij grondwerkzaamheden. Hoeveel de aardpijp oplevert wordt gemeten en gepubliseerd als het huis af is.
Bij de foto pagina kan je bij grondwerkzaamheden mijn aardpijp zien. Ik krijg vaak de opmerking dat dit alleen kan als je een grote tuin heb. Hierbij een voorbeeld van een aardpijp onder een fundering. Vaak krijg ik de vraag of de aardpijp een PVC (rioollerings) pijp kan zijn maar dit is af te raden omdat bij luchtwrijving weekmakers kunnen vrijkomen die de woning verontreinigen.

De buis heeft speciale eigenschappen

De belangrijkste technische kenmerken zijn:
– Buismaat DN 200, binnendiameter 173 mm
– Lengte per rol: 50m
– Warmtegeleidingscoëfficiënt: 0,38 – 0,51 W/mK (= 2 x beter dan PP en 2,5 x beter dan PVC) bron passiefhuis.be

Een leverancier van de buis is Hegler

Lees hier wat publicaties over de aardpijp in de Nulwoning

InstallateursZaken Februari 2013

Simpel en effectief “Aardpijp bewijst zich”

Gawalo november 2012

Geen bevriezing of oververhitting bij ventileren met aardwarmte

TVVL Magazine nummer 3 2012

Monitoring vraaggestuurde ventilatie met WTE en grondwarmte Groenlo

augustus 2012 REHVA Jounaal

Long term monitoring of residential heat recovery ventilation with ground heat exchange

mei 2011 VV+

Grondbuisventilatie goede aanvulling op WTW installaties

 

 

 

 

Een document met de opbrengst van een aardpijp.

Een rekenprogrammatje om ventilatie en aardpijp door te rekenen.

Een vertikale aardpijp is er nu ook voor de mensen die weinig ruimte hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2024. All Rights Reserved.