3 studenten van de TUe hebben i.v.m. het ontwerpen van een Zero Energy Building op de “Groene Erven” te Zutphen een bezoek gebracht aan de Nulwoning. Na eerst een rondleiding door de Nulwoning gehad te hebben werd een eerder toegestuurde vragenlijst beantwoord. Mogelijk is de TUe een partner om samen verdere ontwikkelingen van een Smart Grid te doen in het Living Lab Nulwoning.
In 2007 toen ik alles doorrekende heb ik gekozen voor de toepassing van zonnecollectoren. http://www.nulwoning.nl/?page_id=194 Uit de toen gemaakte scenario’s bleek dat PV in combinatie met een warmtepomp een lager rendement heeft dan het gebruik van zonecollectoren. Inmiddels zijn 20% rendement PV panelen goed te krijgen en zijn er panelen die bij diffuus licht een beter rendement hebben. Mijn huidige PV panelen hebben een rendement van 16%. In de berekening werd uitgegaan van een COP van de warmtepomp van 4 voor verwarming en 2 voor warm water. Nu met een goede bron en afgiftesysteem blijk ik een COP van boven de 5 te halen en warm water ook een COP te hebben van boven de 3. Maken we nu een nieuwe berekening dan blijkt in mijn situatie de combinatie PV met een warmtepomp een hoger rendement te hebben dan de zonnepanelen. Daar komen nog een aantal argumenten bij: De PV installatie is makkelijker in de aanleg en onderhoud dan een zonnecollector systeem. We hebben te maken met temperaturen en drukken die hoog kunnen oplopen en door de hoge temperatuur verouderd het glycol snel. Verder zijn er nog geen ideale opslagsystemen op de markt verschenen. In de zomer blijf je met een overschot aan warmte zitten bij PV systemen kan je dit kwijt aan het elektriciteitsnet. Belangrijk is wel dat je een goed en liefst te groot bron en afgifte systeem op de warmtepomp heb zodat de COP hoog blijft.
Geld deze conclusie altijd? Nee dit geld voor mijn woning er zijn situaties waar een zonnecollector nog steeds een voordeel kan hebben zoals: Last van schaduw op de panelen, PV panelen kunnen daar slecht tegen. Autarkische woningen die overschotten niet naar het elektriciteitsnet kunnen brengen. Als de warmte in de zomer wel nuttig gebruikt kan worden zoals een zwembad.
Huis vol energie organiseert 1 juni de landelijke energie neutrale open huizen dag. Nulwoning.nl doet daar aan mee. We zijn open van 10.00 tot 17.00 uur. Gaarne van te voren wel aanmelden via de email op ronald.serne(at)nulwoning.nl.
De advertentie.
De website over huis vol energie open huizen dag.
De open huizen dag mijn pagina.
Mijn woning op huis vol energie.
Naar de passief te Brussel geweest. Was deze beurs in 2007 nog een klein beursje met een paar stands, nu is deze beurs in twee hallen met meer dan 135 standhouders. Op de beurs worden ook lezingen gehouden.
Naar een lezing geweest van het gewest Brussel. Binnenkort mag er in het gewest Brussel alleen nog passief gebouwd worden. Ze moeten wel omdat in het gewest Brussel 75% van het energiegebruik gebruikt wordt door de bebouwde omgeving en tegelijkertijd de mogelijkheden van opwekking hernieuwbare energie beperkt zijn. Er loopt nu een demonstratie fase waar inmiddels een 500 tal te bouwen gebouwen zich voor aangemeld hebben. Ook is er een subsidie van 100 euro per m2 en goede ondersteuning vanuit het gewest en passiefhuisplatform.be.
Op de beurs ook een geïntegreerde machine gezien van een WTW/warmtepomp/warmtepomp ventilatie van Nilan. Lijkt erg op het totaalconcept zoals mij dat voor ogen staat.
Ook veel voorbeelden gezien voor traditionele bouw met passief isolatie. Ook meer integratie van duurzame opwekking in de woning.
Van Paul Luftung was een ventilatie unit te zien met een hogere capaciteit.
Recente reacties