Op zaterdag 3 rondleidingen in de nulwoning. Niels Thijssen van Renewable Energy: NOW! heeft er een verslagje van gemaakt. http://www.renewable-energy-now.org/2011/04/op-bezoek-bij-een-nul-woning/
Vandaag de verdeelunit van de WTW unit vervangen. Doel is de luchtkwliteit te verbeteren door een hoger ventilatie volume, minder geluid en minder energiegebruik door verminderde luchtweerstand. De verdeelkast moet een gelijkmaterige luchtverdeling geven, de 180mm flexibele demping is vervangen door demping in de kast en alle leidingen zijn nu 200mm. Er is in het inblaasgedeelte uimte gereserveerd om een tweede demping kast te plaatsen. Het was alles bij elkaar toch nog een klus waar ik de gehele dag mee bezig ben geweest. Nu samen met het expertiese centrum ventilatie van StorkAir alles inregelen, testen en continu monitoren om te kijken welke verbetering we behalen. Meten is weten.
Dit weekeinde veel in de tuin gewerkt. De moestuin wordt steeds groter en er komt steeds meer in. Er stond al sla, andijvie, uien en aardbeien, nu zijn er spruitjes, prei, bloemkool en courgettes bij gekomen. Mylene is bezig met haar tuintje. De paddenpoel heeft zijn eerste schoonmaakbeurt gekregen met behoud van de aanwezige planten. Het grind van de oprit is weer geharkt. De nieuwe planten ’s avonds steeds besproeid. De japanse duizendknoop vraagt ook onze aandacht, dit blijft de komende jaren nog wel even bijhouden. Het gras wat uit de moestuin is gebruikt om de kale plekken van de rijplaten op te vullen. De ventilatieroosters zijn nu voorzien van geluiddempend materiaal, niet gelijk te horen maar alle kleine beetjes helpen. Morgen de nieuwe verdeel dempingskasten vervangen en dan weer meten of het geluid afgenomen is en de luchtweerstand en daarmee het energiegebruik verminderd. Zo zijn we samen met StorkAir steeds weer aan het kijken of we de installatie kunnen verbeteren.
In het blad staat en artikel over de toegepaste technieken in de nulwoning. De laatste tijd komen steeds meer vakbladen om een onderdeel van de nulwoning te belichten.
Groot in de pers, balansventilatie voldoet haast in 100% van de gevallen niet. Toch een zaak van goed ontwerpen, goed aanleggen en goed onderhouden. In de nulwoning wordt 24 uur per dag de luchtkwaliteit en het gehele balansventilatiesysteem gemonitoord. Conclusie de luchtkwaliteit is goed en het rendement is hoog. Ondanks dat wordt er steeds geexperimenteerd om de luchtkwaiteit te verbeteren, het geluid te verminderen en het energiegebruik te verminderen. De nieuwe spullen zijn binnen en waarschijnlijk worden deze maandag geinstalleerd.
Recente reacties