Mijn woning gaat vermoedelijk een n50 waarde halen van 0,3-0,4 terwijl de eis voor een passiefhuis 0,6 is. (Dit wordt binnenkort nog getest) Dat het nog veel beter kan bewijst deze woning. http://www.passiefhuisplatform.be/index.php?col=/nieuws/overzicht&doc=overzicht_706

Eén van de powerrouters is voorzien van accu’s. Hiermee gaan we de lokale opslag testen. Lokale opslag kan gebruikt worden voor stroomuitval in het elektriciteitsnet maar ook om meer van de eigen opgewekte zonne-energie te gebruiken. In totaal staat er aan deze powerrouter 570 Ah bij 24V dus zo’n 13Kwh. De eerste resultaten zijn er en er is zoals altijd verbetering mogelijk.

De laatste drie dagen al drie keer het dak opgeweest om sneeuw te ruimen. Dit zowel voor de pv systemen als voor te zijn dat bij een hevige sneeuwbui de sneeuwlast te hoog wordt. Dat laatste zal wel meevallen want het dak is berekend op een groeidak wat er niet op zit.

Merk dat de woning vermoedelijk niet in totaal meer energie nodig heeft maar wel meer vermogen bij de koude nachten (-10). Door de lage afgiftetemperatuur (21-22 graden vloerverwarming) is het rendement (COP) van de warmtepomp goed. Echter door deze hoge COP onttrekt deze een behoorlijk vermogen aan de aardsonde en daalt deze in temperatuur (3 out 0 retour). Zie dat mijn afvoertemperatuur van mijn ventilatielucht nog 10,5 graden is. Dit komt door de aardpijp die trouwens perfect werkt zowel in de zomer als de winter. H&F Technics uit Lichtenvoorde heeft voor me uitgerekend dat je hieruit nog 750 Watt kan halen. Dus zo’n 18Kwh per dag, dit is 25 a 30 % van het totale benodigde (piek) vermogen. Mogelijk een energetisch interessante optie. De woning verbruikt trouwens minder warm water ondanks de hotfill wasmachine en vaatwasmachine. We gebruiken ook minder stroom voor persoonlijk gebruik, dit was begroot op 3500Kwh. Dus energetisch komen we beter uit en de Solar tubes collectoren en het PCM warmteopslagvat moeten nog komen.

Het blijkt nog steeds dat vele niet weten wat de nulwoning.nl allemaal doet. Hieronder een opsomming van doelstellingen en resultaten rondom de nulwoning.

– Realisatie van een energie plus woning met de beste prestaties rondom energie en duurzaam materiaalgebruik.

– Kennisuitwisseling in breedste zin met diverse middelen. Alle kennis is open source (een ieder mag weten waar we mee bezig zijn maar technische details zijn voor de partner ontwikkelaar) weblog, 2 maandelijkse bijeenkomsten, twitter, diverse forums LinkedIn en de Nulwoning.nl groep, gastcollege, presentaties en rondleidingen

– Versterking van bestaande ontwikkelingen als voorbeeld kozijnen, warmtepompen, domotica, smart grid, en ventilatie.

– Starten van nieuwe ontwikkelingen zoals warmteopslag, smart grid, smart domotica,warmtepomp toepassingen.

– Studenten zowel Univeritair, Hogeschool als MBO betrekken in opdrachten, afstudeeropdrachten, Bachelor enz.

– Testplatform bieden voor ventilatie, smart grid, domotica, warmtepompen. (Ook voor zaken die al lang bestaan en zelfs misschien op dit moment de beste in de markt zijn. Maar steeds de drive om het beter te maken als je daarvoor mogelijkheden ziet)

Nulwoning gaat voor innovatie dit is iets anders als test, proeftuin enz. Er worden zaken getest/geprobeerd die ook fout kunnen gaan en ook fout gaan. Dit levert nuttige informatie op voor doorontwikkeling van de diverse producten.

Woensdag werd door Loek Hermans de Natuhome duurzaamheid Award uitgereikt. Nadat de jury de selectiecriteria bekend had gemaakt werd gelijk duidelijk dat nulwoning niet de winnaar zou zijn. Criteria 1 was herhalingsfactor en criteria 2 was profit. De jury nam nog wel de tijd van alle projecten de voors en tegen op te noemen. Tijdens deze rond kwam naar boven dat de nulwoning wel het beste was op energie gebied en materiaal gebruik. Uiteindelijk ging de prijs naar de 4D waterwoning van Dura Vermeer.

De nulwoning is bouwkundig af, vanaf nu zal er technisch geëxperimenteerd worden met de woning. Veel zal gedaan worden om te kijken hoe in de woning de energieopwekking en het energiegebruik op elkaar afgestemd kunnen worden. Ook zal de nulwoning deel gaan uitmaken van een project met meerdere woningen om de afstemming van energie gebruik en opwekking op elkaar te stemmen. We zullen actief meewerken aan het zogenaamde Smart Grid.

Eén van de powerrouters wordt voorzien van accu’s. Op deze mannier kan de nulwoning door functioneren als de stroom uitvalt en beter de eigen opgewekte stroom gebruiken. Resultaten zullen binnenkort gepubliceerd worden.

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2025. All Rights Reserved.