De bouw loopt ten einde. De neergezette schottenkeet is te koop. De schottenkeet is in goede staat en uitstekend te gebruiken als nood woning tijdens een bouw, een grote verbouwing of als vakantiewoning. Op te halen eind mei. De schottenkeet bestaat uit twee keten van 5 x 13 meter die aan elkaargekoppeld zijn. Indeling voorste schottenkeet een huiskamer/keuken van 8 x 5 meter, een wc van 1 x 2 meter en een hal/opslagruimte van 5 x 5 meter. De achterste keet heeft een douche van 2 x 2 meter, twee slaapkamers van 3 x 4 meter. een slaapkamer van 5 x 4 meter en een logeerkamer van 10 m2. Het plafond en de vloer is extra geisoleerd met 12 cm glaswol. De keten zijn voorzien van nu 2 jaar oude radiatoren, gasketel, warm en koud water, keuken en 6 groepen elektra. Zelfs bij -15 is de keet goed warm te houden. De keet is te vervoeren op b.v. twee afzetlaadvloeren en dus in 1 rit te verplaatsen. Er zijn extra materialen zoals dakplaten, binnenwanden en ramen aanwezig. Contact 06-17455599 ronald.serne@nulwoning.nl
1-7-2010 keet is verkocht en opgehaald
Vanavond een interview gegeven voor de radio bij RTV Hardenberg.
De Warmtebuddy, een oplaadbare warmteaccu
Een klein vat voor veel energie
Zonnecollectoren zijn allang geen vreemd verschijnsel meer in Nederland. Om de vrijkomende energie op te vangen, zijn meestal grote vaten nodig. Altop Kunstoftechniek in ’s Heerenberg heeft samen met de HAN een klein vat ontwikkeld waarin veel energie kan worden opgeslagen. Minister Cramer van VROM kwam het prototype zelf op de hogeschool bekijken.
‘In meeste woningen is niet voldoende ruimte voor een groot vat om de energie op te vangen,’ aldus Altop directeur Chiel Berndsen. Samen met HAN-studenten en hun begeleiders ging zijn bedrijf de uitdaging aan een kleiner vat met dezelfde mogelijkheden te bouwen. In het ontwikkelde prototype zit een speciaal materiaal: PCM, Phase Changing Materials. Dit materiaal kan ongeveer tien keer meer warmte opnemen dan water. Het kan bovendien een faseverandering ondergaan: van vloeibaar naar vast en andersom. Berndsen: ‘Via faseverandering kun je energie onttrekken en weer vrij laten komen. En op die manier is het mogelijk in een relatief klein vat veel energie op te vangen.’
Prototype
Studenten Werktuigbouw en Bouwkunde ontwikkelden samen met Altop een eerste prototype. Ze onderzochten onder andere diverse soorten faseveranderingsmateriaal en alternatieven voor warmteopslag. Het eerste prototype bleek zo veelbelovend dat wederom HAN-studenten, ditmaal van Werktuigbouw en Autotechniek, een tweede prototype bouwden in het kader van een verdiepende minor. Jan Verbeek, hoofddocent Werktuigbouw met als specialisatie energietechniek, begeleidde het project. ‘De eerste opdracht was een rekenmodel op te stellen om later een full scale model te kunnen ontwikkelen.’ Het tweede vat zou een groter warmteinhoud moeten hebben en over meer vermogen moeten beschikken. Het onderzoek richtte zich verder op het beter registreren van de prestaties, op het meer rekening houden met de uiteindelijke productiewijze en op een betere isolatie om stilstandverlies tegen te gaan. Tijdens het ontwikkelen werd de opzet van het vat precies omgedraaid: in plaats van buisjes met PCM waar het water omheen stroomt, maakt prototype 2 gebruik van buisjes die omringd zijn door PCM waar het water dóórheen stroomt. Prototype twee bleek een fikse verbetering ten opzichte van zijn voorganger en ondanks enkele forse kinderziektes bij de bouw, bleek het vat een aanzienlijke hoeveelheid warmte te kunnen opslaan.
Nul-energiewoning
De bedoeling is nu dat het vat wordt ingebouwd in de nul-energiewoning die momenteel met steun van enkele ondernemers en het Achterhoeks Centrum voor Technologie gebouwd wordt. Daarna kan het straks ook in nieuwbouw en bestaande woningen worden ingebouwd. De energie die vrijkomt kan gebruikt worden voor vloerverwarming, of voor het opwarmen van water via een koppeling aan de cv-ketel. Maar daartoe is volgens Jan Verbeek nog eerst verder onderzoek nodig waarin wat hem betreft opnieuw de HAN een rol zou kunnen spelen. Met een kwinkslag vraagt Verbeek zich af ‘hoe dat financieel in het vat gegoten kan worden’.
Mogelijke financiering: nominering gasterra Transitie Jaarprijs………………………….
Altop Kunststoftechniek bouwtapparaten, machines en installaties van thermoplastische kunststoffen. Inventief gebruik van de kunststoftechniek maakt oplossingen mogelijk die voldoen aan scherpe eisen van de moderne industrie ten aanzien van veiligheid, kwaliteit, duurzaamheid en efficiency. Het bedrijf combineert specialistische kennis met knowhow op het gebied van staalconstructies en besturingssystemen.
OPROEP: Bekijk de nominaties en STEM http://www.hansonexperience.com/my_weblog/
Groenlo, 4 februari 2010.
Op het congres “Slimme Energie Infrastructuur” in Soestduinen, Nederland, is gisteren, 3 februari 2010, de Smart Grid Innovation Award uitgereikt. De PowerRouter van Nedap werd gekozen tot de meest innovatieve oplossing voor Smart Grids en vervolgens benoemd tot de winnaar.
De `PowerRouter’ is een systeem waarop verschillende, zelfs duurzame, energiebronnen kunnen worden aangesloten. PowerRouters maken het mogelijk om lokaal opgewekte energie, bijvoorbeeld zonnepanelen of micro wkk, zelf te gebruiken, op te slaan of via het internet te verhandelen met de energiemaatschappij of andere PowerRouter gebruikers.
Die prioriteiten kunnen daarbij worden bepaald door de betrokken partijen; zo kan een eindgebruiker zelf keuze maken wat zijn eigen energie gebeurd – of de netbeheer kan de PowerRouter in haar net inzetteen voor het uitstellen of volledig voorkomen van pieken. Ook kunnen elektriciteitsmaatschappijen door middel van PowerRouters vraag en aanbod op elkaar afstemmen.
Op het congres, dat werd georganiseerd door IIR en het Nederlandse Smart Grids Platform, waren de belangrijkste spelers van de nationale en internationale bedrijven in de energiesector vertegenwoordigd. Op 3 en 4 februari is er gesproken en gediscussieerd en zijn er presentaties gegeven over de toekomstige bestanddelen en oplossingen voor onze energiemix, beheer en het energienet.
Voorafgaand aan de conferentie konden deelnemers hun innovatieve projecten of ideeën insturen voor de Smart Grids Innovation Award. Drie partijen mochten tijdens de conferentie hun innovaties en ideeën aan de jury en het publiek presenteren: Betronic met Femtogrid, Locamation met SASensor® en Nedap met de PowerRouter.
Op woensdag mochten deze drie finalisten in een elevator pitch hun innovaties aan de zaal en de jury presenteren. Vervolgens mochten de deelnemers hun stem uitbrengen en zo bepalen welke stem de jury zou meenemen in haar overweging. De jury bestond uit: Frits Verheij, KEMA; Wessel Bakker, ABB en Joris Knigge, Enexis.
Aan het einde van de middag werd de PowerRouter van Nedap gekozen tot meest innovatieve oplossing voor Smart Grids en vervolgens benoemd tot de winnaar.
Over IIR
IIR, het Institute for International Research, is al ruim 25 jaar leverancier van kennis en vaardigheden aan professionals binnen het bedrijfsleven en overheden door middel van specifieke kwaliteitsconferenties en -trainingen. IIR Energy ontwikkelt diepgaande en praktijkgerichte conferenties die inspelen op de meest actuele ontwikkelingen in deze dynamische markt. Door onafhankelijke onderzoek is IIR Energy steeds in staat om sterk inhoudelijke en up-to-date programma’s te ontwikkelen. Behalve een schat aan informatie biedt IIR Energy u ook unieke leerervaringen en netwerkmomenten.
Over Nedap
Nedap is opgericht in 1929 en is gevestigd in Nederland. Het bedrijf heeft wereldwijd ongeveer 600 werknemers en is sinds 1947 genoteerd aan de beurs (Euronext) in Amsterdam. De onderneming wordt gekenmerkt door een open, innovatieve en creatieve bedrijfscultuur, waarbij sterk de nadruk wordt gelegd op ontwikkeling en ondernemerschap.
Omdat we, als het financieel haalbaar is, het plaatsen van de plafondplaten uitbesteden, zijn alle raggels geplaatst. Alle raden zijn nu ook voorzien van bevestigingspunten. De keuken is geplaatst, nu de laatste wandplaten. Wel moeten er nog zaken verbouwd worden zoals de afzuigkap maar dat kan ook als we er in wonen. Vandaag veel bezoek. 5 verschillende bezoekers gehad.
Donderdag 18 februari geeft nulwoning.nl een lezing in NAC De Koppel, Vechtstraat 8, 7772 AX te Hardenberg. Tijdstip van 19.30 tot ongeveer 21.00 uur. Gaarne van te voren opgeven bij info@dekoppel.com of via 0523-273388. Vrij entree.
Ook hier was Nulwoning.nl weer aanwezig met een stand. De klimaattop was wat groter dan die van Doetichem. Wat meer aanloop van mensen. Toch voor een stad als Zutphen nog steeds weinig mensen. Hoe betrek je de burgers bij dit onderwerp?
Recente reacties