Mogelijk door de wat lastiger locatie of door de aankomende vakantie was het iets minder druk. Na de bekende agendapunten als de bouw van de nulwoning, de woningcoorperaties, gemeente en provincie werden er twee presentaties gehouden beide over bouwen met strobalen. De presentatie van architect Giesen is hier te vinden (door de grootte van de presentatie kan het downloaden even duren) en van de twee studenten van de HAN binnenkort hier. Tijdens de vergadering kwam naar voren dat er een soort wikipedia moet komen voor materialen en modulen. Binnenkort is de eerste bijeenkomst. Meedenken over een wikipedia/database voor bouwmaterialen geef je op bij Martin Stor. Verder komt er een plek op het internet zodat alle Achterhoekse leveranciers van duurzame producten zichtbaar zijn. Ook wordt er op LinkedIn een nulwoning kennisgroep gestart. Er was geen tijd meer voor de presentatie van Jan Willem van de Groep van Wonion over de Intersolar 2009. Zijn presentatie over nieuwe dingen op deze beurs is hier te vinden.
Dit weekeinde bezig geweest met de ventilatie en het trekken van de elektra draden. Mijn vrouw heeft de eerste laag isolatie gelegd waarop de ventilatie leidingen komen. De leidingen komen dus in de tweede laag isolatie te liggen. Alle inblaas en afzuigpunten hebben een eigen slang naar de verdeelkasten. De gebruikte leidingen hebben een lage luchtweerstand en vervuilen minder omdat ze van binnen glad zijn. Omdat de leidingen vanaf goed toegankelijke afzuig en inblaaspunten lopen naar de verdeelunit kunnen deze later ook gereinigd worden. In de huiskamer zitten drie afzuigpunten waarvan de slangen op zolder lopen. De afzuigkap krijgt een eigen warmte terugwinunit. Deze blaast weer schone lucht de keuken in. De slangen voor deze unit liggen boven het plafond. Verder bezig geweest met electra draden trekken een hele klus waar we nog even mee bezig zijn.
Stichting Urgenda is op bezoek geweest bij nulwoning.nl. In het kader van de verschillende regiotours was 25 juni het tweede bezoek aan de regio Gelderland. Na een discussie over de maatregelen om de crisis te bestreiden in de Achterhoek werd er een bezoek gebracht aan de nulwoning. Een fimpje hiervan is hier te zien.
Vandaag werd de Achterhoekse werkmarkt te Ruurlo gehouden. Vele bedrijven instellingen maaken daarvan gebruik om hun duurzame producten en of iniatieven te tonen. Nulwoning was ook aanwezig met isolatie, zonnecollector, passiefhuis kozijnen, douche wtw, de Mygrid en andere produkten die toegepast worden in de nulwoning. In de toespraak bij de opening werd door de burgemeester van Doetinchem de open source ontwikkelingen rond de nulwoning te Groenlo aangehaald. Ik ben erg blij met deze opmerking omdat het project opgemerkt wordt en navolging krijgt.
De afgelopen dagen bezig geweest met electraleidingen, de vloerisolatie en lakken van de houten constructie. Dit zal nog wel een aantal dagen werk zijn voordat we beginnen met de vloerverwarming. De geisoleerde waterleidingen zijn ook binnen en kunnen nu in de vloer gelegd worden.
Er zit vaart in het woonpark Gelderland locatie Ulft. Hier worden 150 woningen gebouwd voor verschillende doelgroepen maar alle woningen besparen 60% energie ten opzichte van het niveau 1990. Nu snel verder met de uitwerking van de plannen.
Deze week is de meetpijp voor de luchtdichtheidsmeting is weer terug gekomen op de bouw. StorkAir heeft kleinere meetringen gemaakt zodat de lage luchtstromen nauwkeuriger gemeten kunnen worden. Ik zal de volgende meting uitvoeren als de vloer er in ligt en dit tijdens de afbouw herhalen.
De isolatie voor de benedenvloer en de vloer van de eerste verdieping is binnen. Voor de beneden verdieping is gekozen voor 20 cm pir van ecotherm. Dit geeft een R waarde van 8,6, samen met de schuimbeton komen we op ongeveer een Rc waarde van 13. Boven hebben we gekozen voor 6 cm pavatherm-profiel, hier is de isolatiewaarde niet belangrijk maar de geluidsdemping. Op de isolatie komt de vloerverwarming in een anhydriet vloer uitgezonderd de badkamer daar komt een cement vloer.
Tussen de meterkast en de leidingengoot is een extra brede buis geplaatst zodat ook later er extra kabels gelegd kunnen worden.
Ik wilde alle waterleidingen geisoleerd uitvoeren. Dit om ongewenste opwarming en koeling op plekken in de woning te voorkomen. Koele plekken kunnen voor kondens zorgen. Echter het is zo dat een warme waterleiding niet geisoleerd mag zijn i.v.m. legionella gevaar. De warm waterleiding moet na gebruik snel kunnen afkoelen. Dit is ook van toepassing op de douche wtw. Dus de koud waterleiding wordt geisoleerd en de warm waterleiding niet. Verder wil ik kunststof leidingen toepassen. Ben uitgekomen op het SmartFIX systeem van WAVIN omdat dit zonder te veel speciaal gereedschap kan worden aangelegd. Ik zal zelf ondervinden of het makkelijk is aan te leggen.
Recente reacties