‘s Morgens naar een nulenergie natuur observatiepost geweest. Een particulier project van de eigenaar van een bouwbedrijf. Zowel de natuur interesseert hem als energieneutraal bouwen. Hij kan hier alle ideeën uitproberen in de praktijk. Het wordt een mooie natuur observatiepost op een mooie plek. ’s Middags kwam er bezoek van een fabrikant van warmtepompen. Het was een verrassing dat er een warmtepompfabrikant een dorp verderop zit. Ze hebben veel kennis en al snel kwam er een idee om in deze woning gebruik te maken van twee warmtepompen. Een geoptimaliseerd voor warm water en een voor de verwarming van de woning.

Vandaag een gastcollege gegeven over nulwoningen. Jammer genoeg weinig studenten. Hier de gebruikte presentatie.

Bezig om alle elektra en rioleringen aan te leggen. Alle elektra leidingen komen uit in de meterkast, geen centraaldoossysteem. Verlichting wordt doormiddel van draadloze en batterijloze schakelaars bedient. Dit scheelt een stukje installatie maar wel wordt alles uitgevoerd naar de meterkast. Dit heeft als voordeel dat lampen die nu op 230V gaan branden eventueel later vervangen kunnen worden door een 12/24V systeem. In de meterkast kunnen deze leidingen dan eenvoudig omgezet worden. Stopcontacten komen er ook in twee soorten, sommige staan altijd aan en andere kunnen afgeschakeld worden. Zo proberen we stand-bij gebruik te verminderen.

Nulwoning.nl is bekend vanwege het energie vraagstuk. Maar de nulwoning is ook een ecologische woning. Daarnaast is het ook een duurzame woning voor de bewoners. De indeling van de woning kan naar steeds veranderd worden. Ecologisch zie ik als pragmatisch ecologisch. Ik bedoel daarmee dat ecologisch bouwen steeds weer een afweging is die je uiteindelijk zelf moet doen. Een aantal voorbeelden, de onderstreepte heb ik gekozen. Gevelbekleding van red cedar of platohout. Frame  van massief hout of van I-liggers. Isolatie van celluose of houtvezels. Soms moet je keuzes maken tussen de ecologie van het materiaal en het energieverbruik van de woning. Keuzes maken we op basi van feiten. Leem bijvoorbeeld draagt bij bij de vochthuishouding al kan je je afvragen hoeveel bij een gebalanceerde ventilatie. Maar allerlei gezondheids voordelen die door sommige toegekend worden aan leem nemen we niet mee. De nulwoning wordt daarom steeds meer bezocht door mensen die een ecologische woning willen bouwen. Een duurzame woning die kan veranderen door de samenstelling van het gezin of het gebruik. De woning heeft nu beneden 4 slaapkamers en boven het woonverblijf. Zijn later de kinmderen de deur uit en wordt het voor de bewoners moeilijker om naar boven te gaan dan is het mogelijk 2 slaapkamers weg te halen en daar de woonkamer en keuken te plaatsen. Alle leidingen zitten hiervoor al op zijn plaats.

Ik kon het me niet voorstellen dat niet eerder iemand het idee had om pcm (faseveranderinsmateriaal) te combineren met zonnecollectoren en een warmtepomp. Je komt wel veel documenten over “solar assisted heat pump” tegen, maar in combinatie met pcm was ik ze nog niet tegen gekomen. Gevonden een document van een systeem gemaakt in Harbin (China). Dit vind ik ook wel mooi, gewoon doen geen model berekening. Het document nu ook op hier te vinden.

Hermann Scheer gaf een lezing met als titel “Energy Autonomy, de omslag naar een duurzame toekomst”. Het eerste gedeelte van zijn lezing ging over het feit dat de fossiele brandstoffen op raken. Iets wat eigenlijk iedereen zou moeten weten. Echter de, volgens hem, zogenaamde energie specialisten geven de verkeerde informatie net als de energie maatschappijen. Hij vergeleek het vragen naar de energievoorziening aan energie maatschappijen als het vragen naar criminaliteit aan de maffia of te wel zoals een collega van mij vaker zegt “wij van wc eend adviseren wc eend Ook kwam de milieu problematiek aan de orde.
Het tweede deel van zijn lezing gaat over het feit dat de overheid, als vertegenwoordiger van het algemeen belang, een visie moet ontwikkelen over energievoorziening, zodat de overheid kan functioneren als motivator
Energiebedrijven kunnen de andere eisen van transport niet aan, evenals de transitie van full energie leverancier naar free energie. Verder kunnen de energiemaatschappijen de omschakeling van groot naar kleinschalig niet maken.
Hoe hebben ze dat in Duitsland gedaan. Basis is wetgeving; een “Legal Framework”. Daarin staat het volgende geregeld. Hernieuwbare energie heeft altijd voorrang op het netwerk. Gegarandeerde betaling hernieuwbare energie voor 20 jaar. Oud wat?moet wijken voor nieuw, oud mag alleen aanvullen tot 100% van de energievoorziening. Duitsland is op weg om in 2044 100% op hernieuwbare energie te zitten.
Dan een vergelijking naar de Nederlandse situatie. Nederland heeft de volgende voordelen. In Duitsland zijn vier energiemaatschappijen die ook eigenaar zijn van het net. Nederland heeft een betere uitgangspositie omdat door de scheiding van het net en de producenten het net eigendom is van de overheid. Als Nederland de switch maakt naar hernieuwbare energie kan Nederland Duitsland inhalen. Het is echter een kwestie van visie en doen. Mogelijk moeten we daar een nieuwe partij voor oprichten.
Organisch afval is energie. Deze is goed te gebruiken in het Randstadgebied.waar komt dit vandaan?
Conclusie: Het eerste gedeelte van de lezing zou een ieder moeten weten. Echter ik merk dat nog weinig mensen dit weten dus het verhaal blijven vertellen. Het tweede deel vond ik interessanter maar hoe krijg je de politiek zover.

Afgelopen weekeinde bezig geweest met de leidingen. Zowel water, riolering, elektra als ventilatie moet aangelegd worden. We werken van boven naar beneden, dus nu begonnen met de bedrading voor de elektrisch bedienbare ramen en de verlichting. De meterkast is ingedeeld in een data, 220V en 12/24 volt gedeelte. De verlichting kabels wordt zo uitgevoerd dat er gemakkelijk gewisseld kan worden tussen 12/24 volt en 220V.
Nu gaat de verlichting op 220V werken maar kan later omgezet worden naar 12/24 volt. Het idee er achter is dat 12/24 volt minder omzettingen nodig heeft wat dus minder verliezen geeft. De elektrische raam bedieningen heeft standaard voor elk raam ook een transformator. Door nu alles aan te sluiten in de meterkast kunnen we met 1 omvormer af wat weer energie spaart.

Vanavond een druk bezochte nulwoning bijeenkomst gehad, de zaal was weer te klein. Jan Willem van der Groep van de woningcoorperatie Wonion gaf een presentatie over duurzaamheid. Verder waren er presentaties over energiedaken. Omdat de ruimte in het gemeentehuis Lichtenvoorde te klein wordt gevraagd of er andere plekken zijn om de bijeenkomst te houden. De gemeente Berkelland biedt aan om de volgende nulwoningbijeenkomst bij hun te houden.

Dit weekeinde van allerlei kleine klussen gedaan. Zaterdag eerst begonnen om alle afvoerpijpen, electrapijpen te halen en nog wat platen. Daarna begonnen de hal/meterkast verder te voorzien van beplating. Zondag begonnen met de riolering, het is even uitzoeken hoe de we de unit van het hangend toilet moeten plaatsen om later met de tegels mooi uit te komen. Verder zijn we begonnen met de leidingen voor electra en de elektrische bedienbare ramen. De meterkast is ingedeeld voor data, 220v en 12/24 volt. Vandaag zijn de motortjes geplaatst voor de ramen. Er is een afspraak gemaakt met een stucadoor om een offerte te maken voor de leemstuc.

Een halve dag besteed om de plekken waar de tape niet geheel gehouden had te herstellen. Daarna de spullen opgesteld voor de test. Alle openingen moeten afgedicht worden zoals de invoeren van de nuts voorzieningen. Tijdens de test moesten we toch enige druk opbouwen om een meetbare volumestroom te krijgen. Nadat we een eerste controle en herstel van een paar niet luchtdichte plekken hadden uitgevoerd kregen we waarden dicht bij de waarde die we willen hebben n50 0,6. Echter de waardes zijn voor deze opstelling zo laag dat we dicht bij de meetfout van de apparatuur zitten. Misschien binnenkort opnieuw meten met een grotere nauwkeurigheid van de volumestroom. Morgen gaan we een ieder geval verder met fouten zoeken onder andere met een warmtecamera. Een paar foutjes moeten leveranciers verbeteren. Ben vandaag bezig geweest de zolder beter luchtdicht te maken. Als we zo de komende dagen door gaan krijgen we een woning die makkelijk de vereisten haalt. De afgelopen dagen is de vloer van de verdieping rond de vide gemaakt en verder gegaan met de hal. Vanavond tekeningen gemaakt met alle leidingen voor electra, riolering, ventilatie enz. Langzaam wordt alles ook geregeld voor de afwerking met leem.

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2025. All Rights Reserved.