Zaterdag bezig geweest met de doorvoeren maken voor de afzuigkap. Een afzuigkap blijft een probleem in een nulwoning/passief huis. Een afzuigkap direct naar buiten kan niet i.v.m. de luchtdichtheid en de luchtbalans in het huis. Nog afgezien van het energieverlies, de warme lucht die je naar buiten blaast. Er zijn eigenlijk twee mogelijkheden.
Een circulatie afzuigkap of de afzuigkap aansluiten op de balansventilatie van de woning.
Een circulatie afzuigkap heeft als nadeel dat er gebruik gemaakt wordt van koolstof filters die steeds vervangen moet worden. De energie blijft nu wel in de woning maar ook op momenten die je eigenlijk niet wilt; in de zomer.
De afzuigkap aansluiten op de balansventilatie heeft als nadeel dat de leidingen en de WTW unit kunnen vervuilen. Verder is de afzuiging beperkt, het moet binnen de aanwezige WTW capaciteit kunnen.
Samen met StorkAir is gekozen voor een andere mogelijkheid. De afzuigkap heeft zijn eigen WTW unit. Deze wordt dichtbij de afzuigkap en de doorvoeren naar buiten geplaatst zodat de luchtweerstand en dus het energiegebruik beperkt blijft. De korte ventilatiepijpen geven ook de mogelijkheid deze makkelijker te reinigen. De unit zelf kan onder een verlaagd plafond of ergens anders geplaatst worden. Bij mij komt deze op zolder. De WTW unit heeft wel een lagere capaciteit (200M3) dan een afzuigkap die direct naar buiten blaast (400-500M3). Het beste werkt de WTW met een afzuigkap die aangepast is voor de verminderde hoeveelheid af te voeren lucht. Ik heb er zelf voor gekozen toch een “normale” afzuigkap te monteren omdat deze hoorde bij de gekozen keuken. Voordelen van een eigen WTW voor de afzuigkap zijn: De energie wordt niet naar buiten geblazen maar teruggewonnen. In de zomer gaat de bypass in werking zodat de warmte niet teruggewonnen wordt. Bij vervuiling vervuild alleen de WTW van de afzuigkap en niet die van het huis. Door de korte leidingen en de aparte WTW kan deze gemakkelijk gereinigd worden. De luchtbalans van de woning blijft in balans. De gebruikte WTW voor de afzuigkap zit nog niet in het leveringsprogramma van StorkAir Nederland maar hier is wel de documentatie te vinden.

Twee studenten bouwkunde van de Hogeschool Utrecht gaan afstuderen op betaalbare ecologische huizen. Om alvast wat inspiratie op te doen bezochten zij de nulwoning. Ze zullen ons op de hoogte houden.

Laatste nulwoning bijeenkomst heeft StorkAir een presentatie gegeven over de keuzes die gemaakt zijn voor de nulwoning. Presentatie is hier te bekijken.

Tijdens de presentatie werden er vragen gesteld over EWT, aardpijp, Erdwarmetauschern. Vragen over het rendement maar ook over de luchtkwaliteit. Ik had al eerder een Duits documentje gevonden over dit onderwerp wat hier te lezen is.

Wat noordgevel latten aangebracht. De dunne latten gezaagd zodat ze deze week in de lijnolie gezet kunnen worden. Van binnen uit alvast voorbereidingen gemaakt voor de gaten voor de afzuigkap wtw ventilatie openingen.

Ik heb van Overbeek mooie warmtestroming tekeningen gekregen van de wand raam aansluiting. Uit die berekeningen blijkt de wand een R waarde te hebben van boven de 8. Omdat er steeds iets veranderd in de woning voer ik alle wijzigingen door in phvp02 om snel te zien wat de invloed is van de wijziging. Meestal zijn de wijzigingen alleen maar in het voordeel voor het energiegebruik. Niet alles klopt in de berekening, een gedeelte van de wand zit in de grond maar dat zou de berekening alleen maar beter maken. Hierbij mijn phvp02 tot nu toe.

Vrijdag is het pakket underlayment platen geleverd door HCI. De platen zaterdag binnen in de bouw gelegd. De isolatie in het dak van de hal afgemaakt. Daarna begonnen rond de ramen van hal, in het houtskelet op maat gemaakte latten in te lijmen, om later rond de ramen te kunnen aftimmeren. Tussen deze latten en het raamkozijn komt nog isolatie. Ik zal binnenkort foto’s plaatsen. Zondag verder de ramen afgemaakt en ook bij de voordeur de latten gelijmd om af te kunnen timmeren. Omdat het mooi weer is de werkzaamheden naar buiten verplaatst. Ik wilde de luchtinlaat en uitlaat maken voor de afzuigkap met de warmteterugwinning maar de maten bleken niet geheel te kloppen. Moet morgen andere gatenboren en pvc moffen halen. Toen begonnen met de gevelbekleding onder het afdak bij de voordeur. ’s Middags nog even met een buurman gewerkt aan de verlichting van ons mandelig gebied. Morgen weer verder.

Vandaag weer gesproken met een bedrijf en de Hoge School Arnhem Nijmegen (HAN) over de ontwikkeling van een warmteopslagvat voor de nulwoning. Een leerling bouwkunde en later een leerling werktuigbouw gaan het opslagvat samen met het bedrijf ontwikkelen. De eerste weken zullen besteed worden aan deskresearch, het inlezen in de aanwezige docmentatie en de eisen van het opslagvat formuleren. Vandaag zijn door HCI de underlayment platen geleverd en de balken voor langs de ramen. Morgen kunnen we alles naar binnen brengen en verder gaan met het luchtdicht maken voor de blowerdoor test.

Vandaag was het symposium duurzame energie van Brokhorst ter gelegenheid van de 65e verjaardag van W Jouwsma. Er waren interessante voordrachten van prof. dr. Salomon Kroonenberg, en prof. dr. Wubbo Ockels Daarnaast had ik de eer om ook een voordracht te houden. Vooral de voordracht van Wubbo sprak mij aan, met name dat we duurzaam met de aarde om moeten gaan. Voor en na de voordrachten was er de mogelijkheid om diverse stands te bekijken. Ik stond samen met de Nedap met de Mygrid (Atrium) en Overbeek met zijn passief kozijnen.

Afgelopen weekeinde minder gewerkt op de bouw i.v.m. de verjaardag van mijn dochter. Wel zijn mijn vrouw en ik vaker ’s avonds door de week op de bouw bezig. Haast al de isolatie zit in de wanden mijn vader doet de laatste stukken vandaag en morgen. Het dak moet nog gevuld worden met hout isolatie, daar is alleen de zolder af. Begonnen met het luchtdicht maken van de wanden. In eerste instantie zouden we dat doen met bouwpapier en tape. Echter we moesten underlayment gebruiken voor de aansluiting met het beton. Verder moest de onderste rand van elke muur toch gedaan worden met underlayment om de stopcontacten en de leidingenplint te bevestigen. Toen besloten om de gehele muur met underlayment te bekleden, de randen af te schuimen met ElasticFoam van Illbruck en alleen de naden van de veer en groef van de platen af te plakken. Dit alles moet zorgen voor een goede luchtdichtheid en een voldoende dampdichtheid ten opzichte van de buitenplaat en de gehele constructie. Het dak wordt wel met een speciale bouwfolie afgedicht i.v.m. dampdichtheid. Vandaag gewerkt aan de presentatie voor het congres morgen over duurzame energie van Bronkhorst.

Vandaag werden de 5 fout opgemeten 3 voudige beglazing geleverd. Ook werd het glas voor het raam geleverd wat tijdens transport kapot gegaan was. Zodra de temperatuur en de vochtigheid het toelaten kunnen ze geplaatst worden.

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2025. All Rights Reserved.