Ik ben een weekje weg dus even een weekje geen Blogs meer. Na dit weekje pak ik de draad weer op, mogelijk als het weer het toelaat gaat de bouw verder anders weer zaken uitzoeken. Een ieder een goed uiteinde en een goed begin van 2008 gewenst.

We hadden gehoopt dat de wasmachine en de wasdroger het vol zouden houden tot het nieuwe huis klaar is om dan gelijk een energiezuinige te kopen. Een wasdroger met een warmtepomp en een hotfill wasmachine. Echter gisteren begaf de droger het en was niet meer te repareren. Eerst de overweging om maar een goedkope te kopen maar uiteindelijk besloten de energie zuinige te kopen. Waarom wachten met energiebesparing als het al gelijk kan. Deze investering verdient zich terug. Het is een AEG Lavatherm 59840 . Eerst de recensies op internet gelezen echter de één vindt de machine rumoerig de ander stil. De ander vindt hem goed drogen en de ander niet. Ik zal nu zelf ondervinden hoe de droger bevalt.

Terwijl het huis nog niet af is hebben gezinsleden al andere bouw ideeën voor op het terrein. De een wil een kleine oude bakoven op het terrein bouwen en is zich daarop al aan het oriënteren. De ander wil een aardappelhut om onder andere de appels goed te houden. De aardappelhut zou verzonken in de grond moeten komen zodat er alleen een klein bergje zichtbaar is. Kijken wat er op termijn gerealiseerd wordt.

Een medewerker van Nedap heeft twee weken geleden mijn ideeën aangehoord wat betreft de thermische energie manager. Hij heeft mij twee dagen geleden antwoord gegeven. Er is geen apparaat op de markt die voldoet aan mijn eisen. De vereiste regeling moet makkelijk steeds aan te passen (re-configureren) zijn. Een methode om voor mijn woning een zeer flexibele besturing te maken is het toepassen van het meet- en procesbesturingsprogramma DasyLab. DasyLab kan via een USB kabel communiceren met een groot aantal NuDAM-modules die via de robuuste databus RS-485 communiceren. Er zijn NuDAM-modules voor analoge in- en outputs, digitale in- en output, thermokoppels, PT100-sensoren etc. waarmee ik zelf het hele systeem kan opbouwen en (fine-)tunen.
Afgelopen dagen in de beperkte tijd deze voorgestelde optie bekeken. DasyLab lijkt inderdaad redelijk eenvoudig te configureren. Ik heb een 30 dagen trail versie gedownload. De RS-485 databus kan lang genoeg zijn en maakt het mogelijk alles aan te sluiten met 4 draden in de bekabeling. De modules lijken redelijk energie efficiënt zodat de regeling niet te veel energie kost. Deze oplossing kan ik behalve voor regeling gelijk gebruiken om te monitoren zodat ik geen andere oplossing nodig heb om te monitoren. De data van monitoring kan ik gelijk met een ODBC koppeling naar een database zetten voor analyse. Gelijk gekeken naar de opnemers voor mijn project. De belangrijkste waarden die ik moet registreren zijn temperatuur, en flow van diverse vloeistoffen (warm water, vloerverwarming, zonnecollectoren, bron warmtepomp) en flow lucht (aardpijp). Nu heeft de directeur van Bronkhorst mij eens gewezen op digitale wateropnemers. Deze zijn nauwkeurig en redelijk te betalen. Nu alleen nog kijken of ze wat betreft communicatie protocol ze aan te sluiten zijn. Nu staan mij nog twee zaken te regelen. De financiering voor deze regeling/meting. En kijken of studenten ook kunnen werken met de opstelling zodat ze betrokken kunnen worden bij het opstellen van het meetplan en de uitvoering daarvan. Dus nog genoeg zaken te doen in de tijd die ik niet op de bouw kan werken vanwege het weer.

Na mijn gesprek afgelopen week met Techneco had ik een aantal overdenkingen. Inmiddels heb ik voor mezelf op één probleem een antwoord. Het ruimtegebruik van de technische installatie.
Een woningcorporatie benaderd de vraag bedrijfseconomisch. Wat levert het op. Wat zijn de investeringskosten en wat zijn de exploitatielasten voor de woningcorporatie en de bewoner van de woning. Een woningcorporatie gaat uit van 300euro m3 dus dit kan ik steeds meenemen in de overwegingen. Particulieren willen de ruimte wel ter beschikking stellen als het maar niet ten koste gaat van de leefruimte. Als het wel ten kost gaat van de leefruimte, b.v. omdat het anders niet te betalen is, dan zie je twee verschillende reacties. De één gaat dan niet voor de lagere energie kosten en de ander redeneert dat hij in de toekomst ook wil leven met redelijke energiekosten om geld over te houden voor andere leuke dingen. Soms wordt het milieu argument daarbij genoemd. En echte financiële afweging (investering/exploitatie) zie je niet bij deze mensen het is meer een onderbuik gevoel. Volgens mij is er wel een beweging in de richting van “ik wil op termijn nog betaalbare energiekosten hebben”.

Uit de trendanalyse van mijn website blijkt dat de informatie op mijn website vaak bekeken wordt en dat er veel documentatie gedownload wordt. Ik ben geïnteresseerd wie zijn dit? Zijn dit mensen die alleen geïnteresseerd zijn of mensen die plannen hebben om een passief huis of nulwoning neer te zetten. Laat weten waar je naar op zoek ben en/of wat je van plan bent en ik kan de site mogelijk verbeteren op deze punten. Neem contact op via de Contact pagina.

Vandaag het gesprek gehad met de leverancier van warmtepompen. Veel informatie uitgewisseld en weer een aantal zaken om te overdenken.
De verwarmingsinstallatie is te complex om in de markt te zetten (herhalingsfactor).
De verwarmingsinstallatie neemt in de opzet zoals die mij voor ogen staat te veel ruimte in beslag.
Deze zaken ga ik met de afnemer zijde van verwarmingssystemen bespreken in de projectgroep en kijken of ze er ook zo over denken.
Daarna moet ik overdenken of ik naar een systeem toe gaat om in de markt (herhalingsfactor) te zetten of dat het een laboratorium model wordt waar veel kennis op te doen is over opslag energie in PCM’s, zon thermisch, energie managers en warmtepompen op zon thermische energie. Mogelijk moet ik daar een keuze in maken.
Vandaag ook uitgelegd gekregen waarom de maximale bron temperatuur 25 graden is en liever 20 graden is en dat aanpassing naar een andere brontemperatuur niet iets is van het veranderen van het gebruikte koelmiddel maar een complete andere opzet van de warmtepomp verlangt.
Wel duidelijk dat een bron temperatuur van 20 graden 1 COP punt meer geeft dan een bron van 10 graden. Dit sterkt mij er in dat je iets moet doen met thermische collectoren als bron voor de warmtepomp.
Afgesproken dat deze leverancier mee wil denken over de ideeën die er zijn.
Kortom ik heb nog veel te overdenken voor het verwarmingsdocument van begin januari wat we 14 januari bespreken.
Als het meer een lab wordt dan moeten we ook verder kijken naar de financiering van dit onderzoek. Ga proberen voor 17 januari een EOS DEMO aanvraag in te dienen.

Morgen naar een leverancier en bouwer van warmtepompen. Kijken of mijn ideeën aansluiten bij de mogelijkheden en de kennis van deze leverancier/bouwer. Ik wil de eerste week van januari een totaal plaatje klaar hebben. Dit plaatje wil ik 14 januari voorleggen aan het projectteam met een aantal beslissingen/keuzes. Zal het totaal plaatje ook op het forum neerzetten zodat de internetlezers ook hun opmerkingen kunnen doorgeven. Begin januari heb ik ook de bevestiging van het bedrijf wat mogelijk de thermische energie manager wil bouwen. Kijk ook af en toe op de materiaal pagina’s omdat deze ook steeds bijgewerkt worden. Zal deze pagina’s ook bijwerken met documentatie en software pakketjes om zaken door te rekenen. Ik zal deze documentatie ook op het forum zetten zodat mensen opmerkingen en aanvullingen kunnen maken.

Eergisteren zijn de laatste tekeningen binnengekomen. Hier zit onder andere de kozijnenstaat bij zodat deze naar de kozijnleverancier kan voor de detaillering van de kozijnen. Omdat het weer bouwen nu niet toelaat is er tijd om de detaillering van de architect te vergelijken met Protokollband nummer 16 van het Passiv Haus Institut en het gratis te downloaden document http://www.passiv.de/04_pub/Literatur/HolzbHB/HolzbHB.pdf. Verder kan ik ze vergelijken met detailtekeningen die ik van FinnForest gekregen heb.

Het vriest dus geen activiteiten op de bouw. Vandaag drie nieuwe fruitbomen geplaatst in de boomgaard. Twee kersen- en één walnootboom. Via het blad van de kleine aarde kwamen we bij de Stichting ’t Olde Ras. Deze houden veel verschillende oude fruitrassen in stand en verkopen deze ook voor een schappelijke prijs.

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2025. All Rights Reserved.