De Nulwoning website draaide nog steeds bij een provider. Deze is nu verplaatst naar een server in de Nulwoning en draait nu dus op de energie die de woning zelf opwekt. Daarnaast leverde de provider niet de recenste secuity mogelijkheden en heb ik die nu wel. Nulwoning.nl is nu ook op IPv6 te bereiken.
De volgende zaken worden binnenkort nog uitgevoerd:
1. De website updaten/aanpassen zodat hij op de nieuwste versies kan draaien (PHP)
2. Ik krijg nog steeds veel vragen via mail en social media. Wil alle kennis van ontwikkelingen weer op de website zetten zodat deze weer voor een ieder toegangkelijk is. Er is de afgelopen 4 jaar veel gedaan, ontwikkeld en onderzocht.

 

Bart Cremers van Zehnder heeft onderzoek gedaan naar koeling met een WTW ventlatie systeem. Dit onderzoek is afgelopen dagen gepresenteerd op de aivc2018 in Antibes (Frankrijk). Nulwoning.nl heeft meegewerkt aan dit onderzoek en een jaar lang uitgebreide meetgegevens aangeleverd. De Nulwoning is voorzien van een aardpijp van 50 meter en in het onderzoek blijkt dat dit zeer effectief is voor koeling met ventilatie. Hier het engels talige artikel dat Bart gepubliceerd heeft. Een Nederlandse versie staat hier. Op de energiebeurs 9-11 oktober 2018 zal Bart Cremers er meer over vertellen.

Heeft dit onderzoek nog inzichten opgeleverd voor de Nulwoning. Ja zeker door de maximale ventilatie hoeveelheid iets te verlagen kan de SPF verder verbeterd worden zonder te veel afbreuk te doen aan het koelend vermogen. Vermoedelijk wordt dit bevestigd door de meting tijdens de laatste warme dagen van deze zomer die binnenkort geanaliseerd worden. Kan het nog beter ik denk het wel, de mantelzorgwoning die nu gebouwd wordt zal vermoedelijk door verbeterde materialen en ander gebruik weer betere prestaties leveren op vele aspecten.

Is dit het laatste onderzoek op het gebied van ventilatie?Zeker niet er loopt nu weer een ander onderzoek op een ander aspect en nieuwe staan al in de planning. Je bent nooit uitgeleerd op zowel ventilate als ander componenten van een Nulwoning (energie producerende woning).

Nulwoning in blad mijn magazine (artikel)

In de Nulwoning en rond de Nulwoning worden inmiddels al een aantal maanden de fijnstof waarden gemeten. PM10, PM2,5 en PM1 waarden blijken gemiddeld in de woning beter te zijn dan buiten. De waarden binnen zijn de helft van de buiten gemeten waarden. Een goed resultaat zeker gezien alle publicaties in de media over de luchtkwaliteit in huis en fijnstof door koken. Nu verbaasd mij deze waarden niet gezien de aandacht die er geweest is om het ventilatiesysteem zo goed mogelijk te maken om de CO2 waarden laag te houden, het energie gebruik klein en het comfort hoog. Ik verwacht dus ook als we Vluchtige Organische Stoffen (VOS) gaan meten deze waarden ook laag zijn. Inmiddels hebben we het G4 filter wel vervangen door een F7 filer en merken we ook dat deze sneller vol loopt met stof (hoger energiegebruik) en dus regelmatig vervangen moet worden.

Nu kijken we nog naar de fijnstof bronnen binnen de woning en tegelijkertijd wat we er aan kunnen doen. Koken van bepaalde producten blijkt een grote fijnstofbron te zijn. Ik heb al regelalgoritmes geïmplementeerd die de ventilatie regelen wat er voor zorgt dat de wat hogere waarden in huis binnen een half uur weg geventileerd worden. Andere verbeteringen worden op korte termijn geïmplementeerd.

 

https://www.tno.nl/nl/aandachtsgebieden/bouw-infra-maritiem/roadmaps/buildings-infrastructure/energiepositieve-gebouwde-omgeving/wat-u-moet-weten-over-fijnstof-dat-vrijkomt-bij-het-koken/

https://nos.nl/artikel/2157338-meer-fijnstof-achter-het-fornuis-dan-langs-de-snelweg.html?

 

Het nieuwe ventilatiesysteem heeft een regeling (algoritme) voor passief koelen. Als de ventilatie unit een mogelijkheid ziet om bij te hoge temperaturen met het ventilatiesysteem een bijdrage te leveren aan koeling dan zal hij dat doen. In de praktijk gaat hij de lucht halen uit de aardpijp (tot 14 graden koeler) en extra ventileren om te koelen (415m3/uur). Tot nu toe werkt het ook al moet je geen wonderen verwachten want de koellast is beperkt met lucht als drager.

Vandaag is de bouwplaats ontdaan van alle beplanting en onkruid. De aardpijp is ingegraven op 2,5 meter diepte voor de ventilatie. Lengte is haast 50 meter geworden. Gebruikte ik voor de Nulwoning een flexibele pijp nu heb ik gekozen voor een vaste pijp met een speciale bacteriën werende coating. Voordeel van een vaste pijp is dat er minder snel verzakkingen in de pijp kunnen zijn. Deze aardpijp is ook voorzien van een condens put ondanks we in de praktijk gemerkt hebben dat dat eigenlijk nooit voorkomt.

Binnenkort foto’s

We gaan beginnen aan de bouw van een carport, schuur waar de schuur omgebouwd wordt tot een mantelzorgwoning. De mantelzorgwoning wordt geen energie producerende woning omdat gezien de ligging er geen energie opwekking op of aan kan plaatvinden. Dus de mantelzorgwoning zal energie krijgen van de hoofdwoning (Nulwoning) maar wel zeer energie zuinig zijn. In plaats van een grond gebonden warmtepomp zal er in de mantelzorgwoning een lucht warmtepomp komen. Eén voor verwarming en één voor de warm water voorziening. We zullen de bouw in de blog bijhouden.

Gisteren door de nul gegaan voor 2017. Wat later dan vorig jaar maar dit komt door de elektrische auto. Hoeveel laad ik thuis maakt een groot verschil uit.


Om te voorkomen dat ik veel reacties krijg, ja was drogen aan de waslijn is het energie zuinigste. Binnen drogen zou zelfs nog nuttig zijn om de luchtvochtigheid iets te verhogen. Maar het past niet in ons leefpatroon en de was is lekker zacht na het drogen in de wasdroger. Er was een warmtepomp droger ui 2007. Duidelijk een van de eerste generatie. Ondanks het vele schoonmaken was de condensor/warmtewisselaar niet meer schoon te krijgen wat het rendement behoorlijk negatief beïnvloed.
Nu een nieuwe, dit keer geen uitgebreide selectie maar de beste koop van 2017 (Whirlpool HSCX 80531). Inmiddels draait de warmtepompdroger. Hij is een stuk sneller dan de oude en lijkt minder energie te gebruiken. Alleen niet vergeten eerst de wasmachine op 1600 toeren te laten centrifugeren want dat scheelt een hoop. Wel steeds schoonmaken met stofzuiger maar die staat er gelukkig naast.

De eerste grafieken van de verschillende metingen van de nieuwe ventilatie unit worden gemaakt. Wat we al in de cijfers zagen komt nu tot uiting in de grafieken.

De nieuwe ventilatie unit gebruikt 17 tot 29% minder energie. Belangrijk want dit apparaat staat dagelijks 24 uur aan. Door een hoger terugwinrendement gebruiken we de ventilatie unit ook anders dan voorheen en dat levert nog meer energie besparingen op en zorgt tegelijkertijd voor een beter comfort. Belangrijk voor Nulwoning 2.0. Een Nulwoning die steeds minder afhankelijk wordt van de salderingsregeling.

Abonneer je op dit Blog via E-mail

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

www.huisvolenergie.nl | www.vrijhuis.nl | www.myleneserne.nl

Copyright Nulwoning.nl © 2024. All Rights Reserved.